Chronische pijn therapie

PIJN!  “Je moet ermee leren leven…”

 

 

Chronische Pijn:

 

Heb je langdurig pijn of komen dezelfde klachten steeds weer terug?

Denk aan:  Lage rugklachten met/zonder uitstralende pijnklachten in benen

                    Hoofdpijnklachten

                    Nek/schouderklachten

                    Reumatische klachten b.v. fibromyalgie    

    

We spreken van chronische pijn als de klachten langer dan drie maanden aanhouden. Door deze pijnklachten verandert uw dagelijks leven. Chronische pijn beïnvloedt  naast het lichamelijk welbevinden ook uw relaties, werk, vriendschappen en het uitvoeren van hobby’s. Het bepaalt hoe u de kwaliteit van leven ervaart. U vermijdt  bijvoorbeeld bepaalde bewegingen en activiteiten uit angst voor pijn in bijvoorbeeld spieren, het zenuwstelsel en gewrichten. Of u bijt zich juist door de pijn heen want het maakt toch niet uit, de pijn is er. Uiteindelijk is deze situatie moeilijk of niet vol te houden.

De volgende zin zal u regelmatig gehoord hebben: “je moet er mee leren leven….”.

Maar hoe dan?

 

De behandeling chronische pijn start met het in kaart brengen van de oorzaken van de pijn, de ervaringen van de pijnklachten en het antwoord op de vraag hoe u met uw pijn omgaat. Samen met uw therapeut stelt u vervolgens haalbare en waardevolle doelen op. Uitgangspunt hierbij is dat de kwaliteit van uw leven verbetert.
Tijdens de behandeling is de oefentherapeut als het ware de coach. Samen met de oefentherapeut gaat u met de gestelde doelen aan de slag. Deze doelen richten zich op het verbeteren van die vaardigheden die voor u belangrijk zijn. Voor de een betekent dit bijvoorbeeld ‘normaal leven en werken’ en voor een ander kan het ‘beter omgaan met spanningen’ betekenen.

U wordt zich bewust van uw eigen mogelijkheden om beter om te gaan met uw klachten, waardoor u het vertrouwen in uw eigen lichaam weer hervindt. Stap voor stap kunt u uw dagelijkse activiteiten zoals werk, sport en leuke bezigheden met familie en vrienden weer oppakken.

 

De behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan: 
1. Leren omgaan met de pijn: U krijgt informatie over pijn en u leert manieren waarop u zelf invloed kunt uitoefenen op de pijn.
2. Evenwicht belasting - belastbaarheid: Bij chronische pijn is een gezonde balans tussen belasting (dat wat u op een dag doet) en belastbaarheid (dat wat u op een dag aankunt) extra belangrijk.

3. Lichaamsbewustwording/ontspanning: Chronische pijn kost energie en geeft een hogere spierspanning. Met behulp van handvatten leert u gebruikmaken van uw eigen mogelijkheden, vertrouwen in uw eigen lichaam te krijgen en rekening te houden met eventuele beperkingen.

Het resultaat is dat u weer grip op uw eigen leven krijgt en de activiteiten kunt doen die u belangrijk vindt.

 “Ik ben niet meer gefocust op wat ik heb, maar hoe ik daarmee omga. Ik ben er daarom minder mee bezig en kan de pijn soms zelfs even helemaal vergeten” – Patiënt J. de V.

 

Onze praktijk is aangesloten bij het Netwerk Chronische Pijn.

Voor meer informatie:

www.netwerkchronischepijn.nl

M. Brunink, M. van Deursen, H. Schrijen

0495-541700

of gebruik het contactformulier van deze website